Rembrandt College Postbus 292, 3900 AG, Veenendaal 0318-509900 postbus@rembrandt-college.nl https://www.rembrandt-college.nl/img/logo-img.png
Rembrandt College Rembrandt College
Rembrandt College

Nieuws

Winst van Abbe

19 april 2022

Rembrandt College: BAM! Winnaar!

Winnaar van een filosofisch debat, niet in de originele vorm en uitvoering van een debat, waar men de tegenstander probeert af te troeven, maar iets nog mooiers. Een cobat is een debatvorm die je niet tegen elkaar maar met elkaar vormgeeft. Toch strijden scholen tegen elkaar, waarin verdiepende vragen, gevatte reacties, nieuwsgierigheid, nadenkwerk en het verwoorden van een drijfpunt de beslissende factoren zijn voor winst of verlies.

Drie rondes met in totaal zes cobatten vormen de basis. De favoriete vragen van onze delegatie zijn:

Wat is de rol van een getuige?

Van wie is een cultuur?

Wat is de noodzaak van musea en bibliotheken in de wereld waarin we nu leven?

Verder is er die dag gesproken over de waarde van journalistiek, de stem van jongeren, ware liefde en sport. Diepgang, diepgang en nog meer diepgang.

Na drie rondes volgde er een loeispannende finale tussen, jawel: Het Rembrandt College en het Stedelijk College Eindhoven.

Het laatste cobat gaat over het prachtige thema Kunst en wordt glansrijk gewonnen door onze filosofische toppers uit V5 en V6. Al deze negen leerlingen zijn, waar we allemaal veel respect voor hebben, vanochtend op tijd uit hun grot gekomen. We zaten voor 8 uur al gezellig samen in de trein naar Eindhoven, waar we de minimale maar toch de nodige voorbereiding getroffen hebben. (En de rust van alle anderen in de trein verstoord) 

Check op instagram hoe deze zege werd ontvangen en gevierd. We zijn gegaan met Fenne, Kathelijne, Sanne en Charity die een ‘topdag’ hebben genoten.

Jochem vond het erg interessant. Maaike, Charlotte, Maura en Bente zijn ontzettend trots op de groep en de mooie prestatie. Want is er al gezegd dat we hebben gewonnen ?????

Wat is het heerlijk om zo veel mee te maken op een volle dag. Het Van Abbe museum, waar deze geweldige dag plaatsvindt, is werkelijk adembenemend en is de perfecte plek voor deze creatieve en coöperatieve debatvorm. Leerlingen zijn in het eerste debat nog wat onwennig, maar staan in de finale sterk in hun schoenen en brengen vragen en elementen in het debat naar voren waar de harten van zowel de docent Nederlands als de docent kunst sneller van gingen kloppen.

 

We kijken terug op een prachtige en waardevolle en vooral gezellige dag.

 

Anne Rouwmaat
Gerard Klaassen