Rembrandt College Postbus 292, 3900 AG, Veenendaal 0318-509900 postbus@rembrandt-college.nl https://www.rembrandt-college.nl/img/logo-img.png
Rembrandt College Rembrandt College
Rembrandt College

Nieuws

Nieuwsbrief 19 januari 2021

19 januari 2021

Aanscherping van de coronamaatregelen

Het kabinet heeft vorige week besloten dat de huidige lockdown verlengd wordt met enkele weken. De introductie van de ‘Britse variant’ van het virus in Nederland en de onduidelijkheid over welke impact deze zal hebben, heeft geleid tot verdere aanscherping van de coronaregels.

Voor het voortgezet onderwijs betekent het dat leerlingen tot minimaal 7 februari online les krijgen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de leerlingen in de examenklassen, de kwetsbare (zorg)leerlingen en de leerlingen in de voorexamenklassen die schoolexamens moeten afleggen. Voor leerlingen die in het schoolgebouw zijn, geldt dat ze ook op school onderling anderhalve meter afstand moeten houden. Toen dat vorige week bekend werd, heeft het Rembrandt College meteen maatregelen getroffen, die redelijk eenvoudig te realiseren waren omdat er op dat moment alleen toetsen werden afgenomen. Voor de niet-examenleerlingen veranderde er niets aan hun situatie. Zij kregen en krijgen online les. Helaas heeft dat voor hen consequenties voor geplande (inhaal)toetsen, want die mogen fysiek niet op school afgenomen worden

Deze week eindigt de toetsperiode en starten we weer met fysieke lessen voor de examenleerlingen en de kwetsbare leerlingen. De anderhalvemetermaatregelen blijven gehandhaafd. Lokaalindelingen zijn veranderd, grote lesgroepen zijn verspreid over meerdere lokalen met maximaal 15 leerlingen per lokaal.  In de aula zijn de zitplaatsen zo ingericht dat de leerlingen afstand tot elkaar kunnen houden. Hopelijk kunnen we zo de anderhalvemetermaatregel realiseren.

Betermelding

U bent gewend om een melding van ziekte van uw kind door te geven aan school. Maar ook in coronatijd is een betermelding na een (korte)periode van ziekte belangrijk. Ik verzoek u vriendelijk hun kind tijdig ziek- én beter te melden? Wij ontvangen de meldingen bij voorkeur via de Magister-app of per mail via verzuim@rembrandt-college.nl.

Magister heeft een nieuw logo

Vanaf 11 januari wordt het nieuwe logo van Magister uitgerold. In de app badge was al enkele weken een letter ‘M.’ zichtbaar en op de inlogpagina werd ook deze overgang van het oude naar het nieuwe logo getoond. In januari wordt de software van Magister aangepast en is het nieuwe logo zichtbaar. Voor meer informatie hierover verwijzen wij naar: www.magister.nl/design.

Een wereldreis onder schooltijd

De huidige coronatijd staat in schril contrast met wat Fien Spoormalkers (vwo-5)  heeft beleefd toen ze 16 jaar was. Dit positieve en aanlokkelijke verhaal wil ik u niet onthouden. Laten we hopen dat betere tijden snel aanbreken en dat zulke ervaringen, alhoewel niet voor iedereen weggelegd, weer mogelijk zijn.

Ik ging in 6 weken zeilend de Atlantische oceaan over. Wil je weten hoe, lees dan snel verder. Hoi, even voorstellen: ik ben Fien Spoormakers, ik zit in 5 VWO en ik ben de oceaan overgestoken op 16 jarige leeftijd. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Samen met de organisatie Masterskip is deze droom werkelijkheid geworden. Het begon al een jaar van te voren. Jezelf inschrijven voor een reis, acties bedenken om geld in te kunnen zamelen en natuurlijk toe leven naar een van de mooiste ervaringen van je leven. Je moet niet denken dat je op een leuke vakantie gaat, want dan ben je aan het verkeerde adres. Het motto van Masterskip is namelijk: Je eerste wereldreis onder schooltijd.

Voor de zes weken aan boord moet je een planning maken voor je schoolwerk. Dit is erg veel geregel, maar zeker de moeite waard. Je leert namelijk planningen maken en je gaat op een super groot avontuur. Je krijgt voor de 6 weken dat je weg bent een Plan van Aanpak. Dit is een leeg schema dat je zelf moet invullen. Hierin moet per vak alle stof staan die je die 6 weken moet maken. Hoe je aan die stof komt is het grootste ding. Je moet aan je vakdocenten gaan vragen welke stof er behandeld word in de periode dat je weg bent. Het kan even duren voordat je de stof ook daadwerkelijk krijgt, maar als je blijft vragen komt het zeker goed. Zo ging het bij mij namelijk ook. Masterskip kan hier goede begeleiding in geven. Ook ben ik zeker bereid om advies te geven over het maken van je Plan van Aanpak of over andere dingen natuurlijk.

Nu even over het avontuur zelf. We begonnen in Porto en voeren Via Madeira naar Sint Maarten. We kwamen aan boord van de Wylde Swan en gingen de dag daarna gelijk vertrekken. Het zeilschip is 62 meter lang en de mast is 38 meter hoog. En ja, je mag in de mast klimmen. We zaten met totaal 42 mensen aan boord. 27 trainees en 15 bemanningsleden. Ieder bemanningslid heeft zijn eigen functie en specialiteit. Op het stuk van Porto naar Madeira hebben we een hele mooie troep met orka’s gezien. Wat super vet was. Eenmaal aangekomen op Madeira mochten we aan land en was het tijd voor excursies. Wandelingen, stadjes bezoeken en vooral heel veel fun. Toen was het tijd voor de grote oversteek. Drie weken geen internet, geen appjes en geen gezeur. De eerste paar dagen even door de zeeziekte heen bijten en daarna alleen maar genieten. Tijdens de oversteek werden we steeds meer betrokken bij het zeilen van het schip. Iedere avond hadden we wacht en leerden we van alles over het schip. Van knopen leggen tot leren om een goede leider te worden, je kan alles leren op de Wylde Swan. In de laatste week van de oversteek was het tijd voor de scheepsovername. Iedere trainee koos een eigen taak aan boord. Ik koos voor Bosun (bootsman). Een Bosun heeft de leiding over het dek en geeft iedereen een taak op het dek tijdens bijvoorbeeld een manoeuvre. Ik heb hier super veel van geleerd en vond het super leuk om mensen aan te sturen. Na drie volle weken op zee was er land inzicht. We waren eindelijk op Sint Maarten. We hebben kerst gevierd op Sint Maarten en vlogen de dag daarna naar huis.

Als je geïnteresseerd bent zou ik zeker een kijkje nemen op de site van Masterskip: Wereldreis onder schooltijd‎! En als je besluit om je in te schrijven voor een reis kan je altijd contact met mij opnemen via mijn E-mailadres Fienspoormakers@gmail.com

Bericht van de ouderraad: doe die telefoon nou eens weg!

Dé grote uitdaging van opvoeders in deze tijden: social media en gaming. Heel verleidelijk voor uw kind en de grote concurrent van huiswerk of andere activiteiten. Hoe ga je daar als ouder mee om? Pak je die telefoon gewoon af? Of graaf je iets dieper in het leven van je puber? 

Afgelopen donderdag 14 januari gaf Laurens Veltman, onder andere auteur van het boek ‘Help! Mijn kind verdwijnt in social media of gamen’ en spreker over dit onderwerp op scholen, professionals en bedrijven, op uitnodiging van de Ouderraad een webinar aan ouders. ‘Inspirerend en Boeiend’, ‘De 100 minuten zijn voorbij gevlogen, top webinar’ kwamen als reactie terug van ouders. Een geslaagd webinar voor het Rembrandt-College zou je kunnen zeggen.

De belangrijkste tips & tricks:

-        Blijf in gesprek over het onderwerp social media of gaming, waar liggen de grenzen; hoeveel tijd mag je kind op de telefoon en volg dat met elkaar;

-        Kijk naar aspecten als: sociaal leven, tijd voor sport en/of hobby’s, cijfers die lager worden, niet meer naar buiten, dit kunnen tekenen zijn dat je kind verslaafd aan het raken is aan social media of gamen;

-        Op tijd voordat je kind naar bed gaat de telefoon wegleggen (nooit op de slaapkamer laten liggen, dat geeft onrust) en besteedt het laatste half uurtje aan een spelletje of nog even wat drinken. Hiermee komen de hersenen in de ‘ruststand’;

-        Niet rigoureus een nieuwe regel invoeren en hard op handhaven, maar faseer geleidelijk een nieuwe regel, die je samen bespreekt en bepaald, in over schermtijd of de tijd dat de telefoon uit gaat voor het slapen.

Verder is er gesproken over aapjes in je hersenen die vooral plezier en beloning willen. En we hebben geleerd dat je kind eigenlijk prima weet wat slim is en wat niet, maar dat vooral het plezier het wint van de verantwoordelijkheid. Hulp van de ouder is hier dus écht geboden.  

Wil je de webinar (terug)zien, tot zondag is het webinar nog te bekijken via  deze link . Misschien wil je meer over het onderwerp lezen, kijk dan op deze link. Via de kortingscode ‘rembrandt’ krijg je zelfs nog drie euro korting op het boek van Laurens. Mooi meegenomen. 

De Ouderraad hoopt de komende tijd meer van dit soort activiteiten te organiseren. Als je suggesties hebt voor onderwerpen of je wilt zelf een bijdrage leveren, laat het dan weten aan ouderraad@rembrandt-college.nl. Je bent ook altijd welkom om aan te sluiten bij een vergadering van de Ouderraad om je ideeën, zorgen, suggesties te delen.

Tot snel!

Suzan, Naima, Fernande, Wim, Andries en Pieter