nieuws > archief > column burgemeester
COLUMN burgemeester

COLUMN burgemeester

28 januari 2015 17:04

COLUMN

Wouter Kolff

Burgemeester leert bij


Het is voor mij als burgemeester altijd erg leuk om op middelbare scholen te komen. Een ronde langs alle middelbare scholen van Veenendaal was ook één van de eerste dingen die ik deed toen ik ruim twee jaar geleden aantrad in Veenendaal. Precies twintig jaar geleden verliet ik zelf het Rotterdamsch Lyceum en ik kijk nog altijd terug op een geweldige schooltijd. Nu vind ik het vooral leuk om in gesprek te gaan met kinderen en jong­volwassenen om te horen hoe zij tegen de wereld aankijken en wat zij belangrijk vinden.

Veenendaal is een gemeente met heel veel jongeren. Het kan niet zo zijn dat zij geen stem hebben. Iedere dag proberen we samen aan een gemeente te werken waar iedereen, ook een jongere, het naar zijn zin heeft. In gesprek met Laura, Ester, Sara en Jitske van het Rembrandt College, zelf alle vier redacteur van de schoolkrant, komt er veel ter sprake.

De sluitingstijden van de bibliotheek, veiligheid op straat, cultuur in Veenendaal, de toekomst van Veenendaal en de mogelijke komst van een kroeg van onze eigen Nicky Romere. Ook gaat het over de koopzondag en over de vorig jaar ingevoerde vrije sluitings­tijden in de horeca. Een belangrijk onderwerp komt op het laatst: de diversiteit en tolerantie in Veenendaal. Ik vraag de dames of ze weten hoeveel verschillende nationaliteiten Veenendaal kent. Hun antwoord: vijf, tien of dertig. Het blijken er honderd te zijn. Veenendaal is heel divers samengesteld.

We zullen het elkaar dus zo prettig mogelijk moeten maken. Op mijn vraag of ze situaties kennen van kinderen die gepest of anders behandeld worden, komt als antwoord dat dat op het Rembrandt nauwe­lijks gebeurt. Er lopen hier allerlei soorten kinderen rond en dat gaat heel goed samen. Er is zelfs een heel harmonieuze klas met daarin een moslima, een autistisch kind en een lesbisch meisje. Kijk, dat hoor ik nou graag: met de tolerantie tussen de leerlingen zit het wel goed op het Rembrandt.

Met de tolerantie tussen de leerlingen zit het wel goed op het Rembrandt.