nieuws > archief > election night haalt meerdere dagbladen
Election night haalt meerdere dagbladen

Election night haalt meerdere dagbladen

9 november 2016 12:56

De organisatoren van "Election night", Damian Willemsen, Isabel Kuipers, Manon Muller en Daan van Kleef (leerlingen uit V6) en hun docenten kunnen trots zijn op deze zeer geslaagde activiteit.

Deze bijzondere nacht (dit is op meerdere manieren uit te leggen) trok de belangstelling van meerdere kranten.

In de Gelderlander stond onderstaand artikel:

Zou het dan toch...? Trump?

VEENENDAAL - Verkiezingsnacht in aula van Rembrandt College in Veenendaal -

JONI VAN ESSEN

Wordt het voormalig minister Clinton of zakenman Trump? Dat vragen de scholieren van het Rembrandt College zich af tijdens de election night die gisteren op hun school werd gehouden. Om 04.00 uur verzamelen ongeveer 60 vwo-leerlingen zich in de aula om op twee grote schermen live het verloop van de presidentsverkiezing te volgen.

Wisselend klinken de stemmen van John King (CNN) en Dionne Stax (NOS) 's nachts door de zaal. Het geluid wordt op een zeker moment even gedempt, zodat een docente haar presentatie kan geven. Een scholier onderbreekt haar al snel: "Trump heeft net de achttien kiesmannen in Ohio gewonnen!" In de zaal, waar een ruime meerderheid ervan uitging dat Clinton de nieuwe bewoonster van het Witte Huis zou worden, is dit het keerpunt. De leerlingen kijken elkaar aan: zou het dan toch...?

De election night is opgezet door vier leerlingen uit 6 vwo. Daan van Kleef is een van hen. "Het is eigenlijk een initiatief van een medescholier, Damian Willemsen. Hij had een weddenschap met een lerares over wie gaat winnen en daaruit is dit idee voortgekomen. Vervolgens ben ik er met nog twee anderen bij gehaald. We hebben, samen met twee docenten, alles geregeld. Van contact met de beveiliging tot het eten."

Een van die twee docenten is Kirsten Nijhof; op haar trui is de Amerikaanse vlag afgebeeld. "Het onderwerp komt van het profielblok Maatschappij, een project waarbij leerlingen onderzoek doen vanuit economisch, politiek en sociaal-geografisch perspectief. 4 vwo richtte zich op de periode tot de verkiezingen en 5 vwo keek naar de gevolgen van de mogelijke uitslag. 6 vwo heeft er eigenlijk niks meer mee te maken, maar heeft het in deze vorm toch opgepakt. Erg leuk en bovendien waarderen de leerlingen het zeer."

Zoals Sven Alkemade. Die vermaakt zich opperbest, maar heeft geen goed woord over voor de twee presidentskandidaten. Kauwend op een hotdog, het 'ontbijt' voor de verkiezingswatchers.

"Geef mij maar Gary Johnson van de libertarische partij. We weten alleen allemaal dat hij het niet wordt. Zowel Trump als Clinton is niet geschikt voor het presidentschap en toch krijgen ze tientallen miljoenen stemmen. Ik hoop dat Amerika zó naar de klote gaat dat het zichzelf in de voet schiet."

Aan tafel zit ook Melle Valk. Hij maakte van dichtbij mee hoe Amerika de verkiezingscampagnes beleefde. "Ik ben in augustus teruggekomen van een jaar uitwisseling. Ik zat in Roseburg in Oregon, en het viel me op dat Trump erg vaak op televisie was. Nou, dat ding staat bij veel Amerikanen de hele dag aan. Ze worden er erg door beïnvloed. Trump heeft geen politieke ervaring; hij is een mediaman en dat werkt in zijn voordeel. Clinton heeft wel politieke ervaring, maar is op bepaalde punten erg controversieel."

De jongens wisselen standpunten uit en nemen nog een hotdog. De tijd vliegt, maar de laatste uitslagen laten op zich wachten. Rond 07.00 uur is de election night afgelopen, de verkiezing nog niet. Sommige scholieren gaan naar huis, anderen blijven hangen, omdat ze toch vroeg les hebben. Ruim een uur na de afsluiting horen zij waar menigeen zo bang voor was: Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten.