nieuws > archief > 4 mei brieven uit de oorlog
4 mei Brieven uit de oorlog

4 mei Brieven uit de oorlog

20 april 2017 07:35

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de achtste editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig zo’n tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Aansluitend op de dodenherdenking op 4 mei staat deze voorstelling om 21 uur ook in theater de Lampegiet. Jongeren t/m 14 jaar kunnen voor slechts € 5,- naar de Veenendaalse editie van het theaterfestival Theater Na De Dam (www.theaternadedam.nl) in de Lampegiet.

“Het is oorlog. Je vader heeft gezegd dat je koffer klaar moet staan voor het geval je moet vluchten. Al eeuwenlang zijn er kinderen die dit meemaken. We kennen allemaal de geschiedenis, zien de beelden op het journaal. Maar wat gaat er in de hoofden van kinderen om?”

In Brieven uit de Oorlog komen zes jonge mensen elkaar tegen. Ze kennen elkaar niet, leven in andere tijden, op andere plekken. Eén ding hebben ze gemeen. Ze zitten in een oorlog. Ze schrijven elkaar brieven. Daarin stellen zij vragen, geven adviezen en steunen elkaar. Vluchten of juist blijven? Haten of liefhebben? Schreeuwen of stil zijn? Verder wachten ze, want wat kun je als kind meer doen in een oorlog dan wachten? Een prachtig en leerzaam thema dat helaas nog altijd actueel is.

Met Brieven Uit De Oorlog wordt een bijzonder mooie toneelvoorstelling aangeboden, die de invulling van Dodenherdenking een extra lading geeft.