nieuws > archief > vwo 4 en gedrag
VWO 4 en gedrag

VWO 4 en gedrag

22 april 2015 21:52

Dit gaat niet over een leerlingbespreking, maar dit was het onderwerp van het Profielblok voor V4 op woensdag 22 april. En waar kun je beter gedrag bestuderen van verschillende dieren dan in de dierentuin. Zo kwam het dat V4, samen met mw. Van Genderen en dhr. Achterberg (docenten biologie), te gast waren in Ouwehands dierenpark.

 

De leerlingen hadden op school al dieren gekozen waarvan ze het gedrag wilden bestuderen. De ene groep richtte zich op het verschil in gedrag tussen volwassen dieren en de jonge beesten en andere groepen probeerden de sociale structuur van een groep dieren in kaart te brengen. In de les waren op basis van bronnenonderzoek voor zover mogelijk al ethogrammen opgesteld en protocolbladen afgedrukt. In Rhenen werden we ontvangen door José Kok, de dierentuinbioloog. De groepen leerlingen werden daarna op sleeptouw genomen door dierverzorgers, die de leerlingen meenamen naar het dier dat onderwerp was van hun onderzoek.

 

Daarna werd er druk geprotocolleerd. De leerlingen kwamen al gauw tot de ontdekking dat het werk van een etholoog vaak iets is van de lange adem. Roofdieren doen namelijk het grootste deel van de dag niets en dieren als de kleine panda verstoppen zich vaak  tussen de struiken. De gibbons rennen van het ene verblijf naar het andere. Als onderzoeker kost het minuten om daar ook heen te gaan. Gat in de waarnemingen. Verder is het niet eenvoudig om de individuele gibbons, berberapen of pinguïns van elkaar te onderscheiden als ze door elkaar heen bewegen.