nieuws > archief > film vrij in veenendaal in premiere
Film Vrij in Veenendaal in premiere

Film Vrij in Veenendaal in premiere

28 april 2015 09:50

Vrijdagochtend 24 april vond de filmpremiere van 'Vrij in Veenendaal' plaats in het filmhuis in Veenendaal. Wij waren aanwezig met V1a en hun mentor dhr. Wieleman en B1j met hun mentor mw. Kremer en leerlingen uit V5. Deze leerlingen hebben deelgenomen aan het cultuurparticipatieproject 'Vrij in Veenendaal' in het kader van 70 jaar bevrijding op 5 mei 2015. Filmmaker Robert Zwart verwerkte alle kunstzinnige uitingen van de leerlingen in een bevrijdingsfilm. Er werd deelgenomen door alle vier de Veenendaalse VO scholen en door Overstag Veenendaal.

 

De Rembrandt leerlingen hebben mooi werk geleverd voor de film. V5 heeft gewerkt aan:

 

-  een hele bijzondere 'bevrijdingsjurk' (zie de app 'Gelezen in de Gelderlander editei Vallei' van 29 maart jl.)

 

-  een prachtig 'Vrijheids-doek' gemaakt van 393 foto's van leerlingen en collega's (zie de app 'Leerlingen RC vinden Vrijheid belangrijk' van 10 april j.l.)

 

- "Living-statues" op de markt om het publiek aan het denken te zetten over vrijheid (zie de app 'Zeventig jaar vrijheid in Veenendaal'van 24 april j.l.).

 

- een bijzonder slowmotion filmpje, dit filmpje is te bekijken onder het kopje videos op de facebook pagina van de bibliotheek.

https://www.facebook.com/vrijinveenendaal

 

De brugklassers hebben gewerkt aan kleine kamertjes waarin ze laten zien wat vrijheid voor hun betekent in hun eigen leefwereld. Ze hebben hun "ideale kamer" uitgebeeld. In de film komen een aantal leerlingen aan het woord waarbij ze aan de hand van hun 'kamer' vertellen wat vrijheid voor ze betekent en hoe dat in hun 'kamer' is verbeeld. Indrukwekkend!! 

 

De film is een uniek tijdsdocument geworden. Naast de kunstuitingen van de leerlingen van de verschillende scholen is ook historisch archiefmateriaal verwerkt van de bevrijding van Veenendaal.