nieuws > archief > op het rembrandt college neemt de hoeveelheid hersenweefsel toe
Op het Rembrandt College neemt de hoeveelheid hersenweefsel toe

Op het Rembrandt College neemt de hoeveelheid hersenweefsel toe

14 mei 2015 11:55

Er wordt hard gewerkt op school. Leerlingen en docenten leren voortdurend bij, met elkaar en van elkaar. We weten al wat langer dat leerprocessen zich vooral in de hersenen afspelen. Maar dan neemt toch niet de hoeveelheid hersenweefsel toe? Er komen dan toch vooral nieuwe verbindingen tussen de zenuwcellen? Dan klopt de titel toch van geen meter?

 

Toch wel! Leerlingen uit Havo-4 zijn al een aantal lessen bezig met het zenuwstelsel. Woensdag 13 mei j.l. stond er een snijpracticum kalfshersenen op het programma. Kalfshersenen zijn normaal gesproken als delicatesse bestemd voor de Franse consument. Deze lading bleef echter in Nederland en diende een didactisch doel. We hadden dus tijdelijk meer hersenweefsel binnen de muren van het Rembrandt College.

 

Met de practicumhandleiding erbij, wordt de leerlingen in één keer heel duidelijk waar de grijze stof in hersenen en ruggenmerg te vinden is. Ook de kwetsbaarheid van de hersenen is zonneklaar. Als de hersenvliezen zijn verwijderd, is het hersenweefsel uiterst kwetsbaar. Goed zichtbaar zijn de verschillen in structuur van grote hersenen en kleine hersenen. De verbinding tussen de hersenen komt verder in het practicum naar voren en met een beetje geluk is de hypofyse zichtbaar als een bolletje van 2 mm. onder aan de grote hersenen. Dat zo'n klein bolletje dan weer verantwoordelijk is voor het aansturen van het grootste deel van de hormonale regelingen in het lichaam is eigenlijk te bizar voor woorden.

 

Het was een practicum vol verwondering. De theorie uit het boek werd versterkt door het practicum. Nieuwe verbindingen in de hersenen van de leerlingen werden gemaakt en versterkt.