nieuws > archief > verslag berlijnreis extra -of-de niet-naar-parijs-reis-
Verslag Berlijnreis extra -of-de niet-naar-Parijs-reis-

Verslag Berlijnreis extra -of-de niet-naar-Parijs-reis-

27 november 2015 07:56

Het weekend ingegaan met het idee: maandagochtend naar Parijs. Vrijdagavond kwamen de schokkende berichten uit Parijs binnen. Behalve afschuw en medeleven met de mensen daar kwam ook gelijk wel het besef: de reis gaat niet door. De volgende dag werd dat nog duidelijker. De schoolleiding berichtte ons en de ouders dat de reis afgeblazen werd.

Gelijk in het weekend werd er al van gedachten gewisseld over alternatieven en maandagochtend kwam de voltallige schoolleiding en de vier ‘reisleiders’ om tafel. Al snel spijkers met koppen: we willen de leerlingen de reis niet ontzeggen, de school draagt de financiële consequenties, en na even bespreken van mogelijkheden leek Berlijn het beste alternatief. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan om de krenten uit de pap van de (bestaande en 's ochtends vertrokken) Berlijnreis in een korter tijdsbestek te passen. Met hulp van ervaren Berlijner dhr.Beerten die ons goede tips kon geven. Om één uur de leerlingen ingelicht, bijna iedereen heel blij dat ze toch op reis konden. Boekje van Berlijn 1 geplagieerd, eigen programma in elkaar gedraaid en erin gezet, de conciërge kopieerde het met spoed. Reservering gemaakt bij de Reichstag (40x namen en geboortedata ingeven)…ouders van de nodige informatie voorzien en om instemming gevraagd. Snel naar de bibliotheek gegaan, drie reisgidsen gehaald en een toepasselijke DVD voor in de bus. De busreis zou worden besteed aan de studie van Berlijn…

Dinsdag 7 uur vertrok de bus. Laat in de middag liepen we door Berlijn, bekeken we socialistische arbeiderspaleizen op de Karl Marx Allee, aten we bratwurst en andere hoogstaande culinaire zaken, liepen we Unter den Linden, langs kaarsjes en bloemen voor Parijs op de Pariser Platz, onder de Brandenburger Tor en gingen we de Reichstag in met zijn fraaie koepel. Het voelde alsof we al half Berlijn gezien hadden in een avond. Heel wat kilometers gelopen, terug lekker snel met de metro. Daar ontmoetten we ‘Berlijn 1’ die terugkwamen van bowlen. We vroegen aan onze collega’s nog zoveel mogelijk tips voor de volgende dag (fiets- en museumdag) en toen ging iedereen (?) slapen….

De tweede dag werd de groep gesplitst en werd er gefietst langs Bernlauer Strasse, een gedenkplaats voor de muur, langs de ‘Mauerweg’, langs het Holocaust memorial, Potzdammer platz en werd een museum bezocht: het moderne kunstmuseum in het voormalige Hamburger Bahnhof of het Technikmuseum. Dit laatste museum is een aanrader: bijzonder gehuisvest en met heel veel verschillende interessante afdelingen, voor elk wat wils. En dat bleek: we moesten het museumbezoek verlengen op verzoek van de leerlingen(!). Vervolgens heerlijk Indiaas gegeten in Kreuzberg en ’s avonds nog bowlen. Daarvandaan te voet terug, we rekenden er toen op dat we ze deze dag zo hadden uitgeput dat ze ook naar hun bed verlangden. Maar het was in het hotel nog heel gezellig met Berlijn 1. Donderdag: bezoek aan Sachsenhausen, een concentratie-kamp dicht bij Berlijn. Daar ervaar je wat er kan gebeuren als groepen andere groepen als minderwaardig zien, ook weer actueel door IS. Leerlingen toonden zich geïnteresseerd en waren onder de indruk. ’s Middags werd iedereen losgelaten bij Bahnhof Zoo, het begin van de Kurfürstendamm met alle ‘typisch Berlijnse’ winkels als H&M, Zara, Forever 21 etc. Daarna bracht de bus ons terug in Friedrichshain, waar leerlingen rond het hotel zelf een restaurantje mochten uitzoeken (je kan daar goed eten voor vrij weinig geld). En natuurlijk zich opdirken voor de disco, waar we samen met Berlijn 1 naar toe gingen. Men zag het somber in: van 9 tot 12, zonder drank, dat zou wel K3 worden…. Maar eenmaal binnen merk je niet hoe laat het is, muziek op oorlogssterkte (de disco zit onder de metro, maar die hoor je niet) andere schoolgroepen, alcoholvrije biertjes…. het werd een echt feestje. Ook de docenten konden het soms niet laten de dansvloer op te gaan. Volgende dag nog naar de East Side Gallery, daarna naar de Berliner Dom, nog even wat vrije tijd om iets te zien en eten in te slaan voor de terugweg….

Het was een superreis, iedereen was positief. Lange stukken lopen, docenten die het soms ook niet precies wisten, regen kou en wind tijdens de fietstocht, er viel geen onvertogen woord. We voelden ons ook door de leerlingen gesteund. Iedereen wilde er gewoon een leuke reis van maken. Wat hebben we toch toffe leerlingen! Ook als docenten voelden we ons heel erg verbonden, als team dat een klus te klaren had. In Parijskennis is dhr. Hontelez niet te overtreffen, maar in Berlijn droegen we allemaal delen aan. Dhr. Hontelez  bleek overigens bijna net zo goed Duits als Frans te spreken.

Wir haben’s geschafft en daar zijn we best wel trots op.

We willen iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt en ons geholpen heeft, vooral de schoolleiding, dhr. Beerten, de collega’s van Berlijn 1 die ons er maar bij moesten nemen …  het was geweldig.

Mw. van Genderen, namens 'team Berlijn extra": mw. Brouwers, mw. Nijhof en dhr. Hontelez.