nieuws > archief > londenreis 2015
Londenreis 2015

Londenreis 2015

27 november 2015 08:23

Dag 1
Samen met een ‘uitgeslapen’, enthousiaste groep leerlingen en docenten reizen we in alle vroegte af naar het bruisende Londen. De controles aan de grenzen zijn verscherpt, maar leveren alleen wat vertraging op. Ruim op tijd rijdt de bus het haventerrein van Duinkerken op. Ook dit jaar halen we de boot.De bootreis is ruwer dan we gewend zijn en niet alleen de leerlingen zien bleekjes! Op het moment dat er 1 minuut stilte is in verband met de aanslagen in Parijs, rijden wij de boot op. Leerlingen komen zelf met de vraag of ook wij hier gehoor aan kunnen geven. Uiteraard doen we dat en als we in Engeland op de snelweg zitten, is iedereen in de bus 1 minuut stil. Mooi die betrokkenheid en meelevendheid. Voordat we naar ons hostel rijden, stopt de bus in het nabijgelegen Greenwich (bekend van de nulmeridiaan). We zien de skyline van Londen en strekken even onze benen met een verfrissende, kleine wandeling richting de oevers van de Thames. In de avond kan iedereen zijn energie goed kwijt met bowlen en onze leerlingen blijken daar hun hand niet voor om te draaien.

Dag 2
In de ochtend is er werk aan de winkel; een stadswandeling vergezeld van de presentaties van de leerlingen. We bezoeken mooie bezienswaardigheden zoals de Big Ben, Houses of Parliament, Westminster Abbey, Buckingham Palace en Nelson's Column op Trafalgar Square. Leerlingen geven steeds een presentatie over hun gekozen bezienswaardigheid die ze in tweetallen voorbereid hebben. Elk tweetal heeft interessante feitjes weten te vinden en ze doen hun uiterste best op de Engelse uitspraak. ‘s Middags hebben de leerlingen vrije tijd en hier weten ze goed gebruik van te maken; de meesten gaan winkelen (Oxfordstreet of Covent Garden zijn populair) en sommigen bezoeken het voetbalstadion van Arsenal.
‘s Avonds eten we gezamenlijk pizza en daarna gaat de helft van de groep in de London Eye. Van daaruit heb je een mooi uitzicht over de metropool die, vanwege de naderende Kerst, extra veel lichtjes uitstraalt. Hierna maken we  met de bus een lichtjestour door de stad om nog eens langs bekende gebouwen en monumenten te rijden, zoals de Tower Bridge. Na deze enerverende dag maken we graag gebruik van de grote (ontbijt)ruimte in het hostel; poolen, bijkletsen of een potje kaarten. Het kan allemaal en de begeleiders doen hierbij niet voor de leerlingen onder.

Dag 3
De zon schijnt en we wandelen na het ontbijt door Kensington Park richting de musea. We lopen langs Kensington Palace; helaas zien we geen leden van de royal family. Leerlingen bezoeken één van de drie musea: het Science Museum, het Victoria and Albert Museum of het National History Museum. Alle musea bieden een interactief, gevarieerd programma. Na de lunch brengt de buschauffeur ons naar Camden Town en leerlingen verkennen deze buurt. Ze slaan massaal souvenirs in en een paar leerlingen blijken zelfs te kunnen afdingen; een enkeling (mét economie in zijn profiel) snapt het principe niet helemaal!! We eten traditionele fish and chips en daarna bezoeken we de musical Billy Elliot in het Victoria Palace Theatre. De setting is een traditioneel mijnwerkersstadje en de hoofdpersoon Billy wil dolgraag balletdanser worden, maar in een mannencultuur wordt dat niet zo aangemoedigd. Uiteindelijk lukt het Billy toch; gelukkig een happy end. De humor spat van de planken en ook die wordt gewaardeerd.

Dag 4
Ontbijten, koffers pakken, kamercontrole (alles okay) en uitchecken alweer; times flies. We beginnen aan de terugreis, maar maken nog even een tussenstop in het stadje Canterbury (bekend van de prachtige kathedraal en de Middeleeuwse Canterbury Tales). Ondanks de aanhoudende regen (cats and dogs) zijn alle leerlingen lovend over dit kleine pittoreske stadje. Nog even vrij rondwandelen en een lunch kopen, voordat we de bus weer opzoeken. Opnieuw extra paspoortcontrole in de haven van Dover, maar de ferry heeft een half uur vertraging dus het hindert niet. Iedereen zakt moe maar voldaan onderuit in de bus; sommigen slapen, anderen kijken film of ze wisselen ervaringen uit van een fantastische reis. Als we in Calais aankomen wijst de chauffeur ons op de hoge hekken langs de route en een enorm vluchtelingenkamp aan de linkerzijde. Leerlingen en begeleiders zijn onder de indruk. Wat een verschil met vorig jaar. Het is voor het eerst dat we op een vijfdeklasreis die vooral in het teken staat van cultuur, educatie, taal en ontspanning, zo worden geconfronteerd met de actualiteit en problematiek. Om 23.00 uur rijden we Veenendaal in en er wacht ons een delegatie van ouders en een teamleider om ons te begroeten. Iedereen weer veilig thuis.

Mw. van Lubeek, dhr. Jovic, dhr. Bello en dhr. Jacobs