nieuws > archief > leerlingen havo 5 verbazen zich over orgaanvet
Leerlingen Havo 5 verbazen zich over orgaanvet

Leerlingen Havo 5 verbazen zich over orgaanvet

10 januari 2016 21:45

Vrijdag 8 januari was er weer van alles te zien bij biologie. Als afsluiting van het cluster kreeg havo 5 een demonstratie practicum. Het hele cluster zijn de leerlingen bezig geweest met de thema’s voeding, uitscheiding, ademhaling en bloedsomloop. Nu was het eindelijk tijd om de organen in werkelijkheid te bestuderen. In plaats van alleen de tweedimensionale plaatjes in het biologieboek. Voor sommige leerlingen was dit de les waar ze al weken naar uit hadden gekeken. Anderen vonden het nog wel spannend.

Mevrouw Verkuijl ( TOA) en Mevrouw Vingerling (docent) prepareerden enkele organen van een lam. De longen werden opgeblazen met een slang, dat zorgde voor een spectaculair effect. Ook werden de luchtpijp met kraakbeenringen en het hart bekeken. De nier was eerst moeilijk te vinden omdat het omgeven werd door veel lichaamsvet. Dat ketende direct een klassikale discussie los over onderhuids vet en orgaanvet. Uiteindelijk kwam dan toch de nier in beeld en bleek de overeenkomst met een Kidneyboon sterker dan gedacht. Sommige leerlingen betitelde de nier zelfs als ‘mooi’ of ‘net alsof het van plastic is’.

Aan het eind van het practicum wilde enkele leerlingen de organen nog zelf bekijken en aanraken. Er werden ook veel foto’s gemaakt voor thuis of als herinnering.

Maandag sluiten de leerlingen het thema bloedsomloop af en mogen ze in duo’s een lamshart ontleden. Het doel van dit practicum is niet alleen het leren kennen van de organen van mens en dier. Maar ook het verwonderen over de bijzonder ingewikkelde machine die het menselijk lichaam is.

De organen die werden gebruikt voor het practicum zijn afkomstig van een slachthuis en worden normaal weggegooid als restproduct van de slacht.