nieuws > archief > indrukwekkende eindexamenpresentaties drama 2016
Indrukwekkende eindexamenpresentaties DRAMA 2016

Indrukwekkende eindexamenpresentaties DRAMA 2016

27 januari 2016 16:23

Tien leerlingen uit Havo 5 en Vwo 6 hebben de afgelopen tijd gezweet en gezwoegd om een minivoorstelling te maken. Gisteravond stonden er 7 monologen (havo) en 1 eenakter (vwo) op het programma.

De volle zaal, met ouders, opa's, oma's, vrienden, buren, klasgenoten, collega's en andere belangstellenden, werd van harte welkom geheten door dramadocent Leon Groenen.

De leerlingen hadden de stukken zelfgeschreven. In de uitnodiging vooraf werd genoemd dat de afgelopen jaren de presentaties ontroerend waren, soms intens, voor velen toch heel spannend om te doen en soms hilarisch humoristisch.

De presentaties van dinsdagavond 16 januari waren fantastisch. Deze keer was het zeker geen lichte kost. De monologen waren vooral persoonlijke verhalen waarbij de leerlingen zware thema's zeer geloofwaardig brachten. Hieronder een impressie.

Het monoloog van Eva de Vries (H5) ging over Eenzaamheid. Zij speelde een eenzame vrouw die aan de bar in "gesprek" ging met een "zwijgende" barman. De eenzaamheid was echt voelbaar.

Simon van Berlo (H5) was als enorm gedreven en gepassioneerd wetenschapper op zoek naar De ware kracht van vriendschap. De wetenschap bracht hem dit keer niet de oplossing, die lag al die tijd binnen handbereik bij zijn vrienden.

Jesse van Moorsel (H5) was als De kunstenaar in gevecht met zijn schilderij (hij wilde de perfecte cirkel schilderen), met de (storende) aandacht van zijn gezin en de keuze die hij maakte. Jesse bracht dit gevecht en de daarbij aanwezige frustratie mooi in beeld.

In Blauw kwam Kim van de Kraats (H5) thuis in een leeg huis en nam ze het publiek mee in haar eigen pijn en twijfels in de relatie met haar ouders. Kim leefde zich volledig in de situatie in, je voelde als toeschouwer haar pijn.

Bastiaan Verhoeckx was in Come flight with me gezagvoerder van een Boeing 747, inclusief vrouwen, whisky en gladde praatjes. Dat bleek allemaal "buitenkant", "de binnenkant" die hij liet zien was warm en betrokken. Hij wilde niet de whisky zijn, hij was liever een pak chocomel. Bastiaan speelde dit op een mooie manier door af en toe gebruik te maken van zijn humor.

Na de pauze speelden Merel Groels, Inge Bakker en Maureen Molkenboer (Vwo 6) een spannende en  angstaanjagende eenakter met als titel De meeste dromen zijn bedrog. Een ietwat gedragsgestoorde moeder en een bange dochter belandden tijdens een zwaar onweer bij een creepy, geheel in het zwart geklede en een zware ketting meeslepende enge persoon. Na een heftige en heel goed (door alle drie de spelers) gespeelde scene in een "kelder" bleek het gelukkig allemaal een droom te zijn.

Judith Oosterwijk (H5) ging in Luister in "gesprek" met haar ouders over haar oudste broer waar het mis mee was gegaan. De schuldvraag en de emoties eromheen werden prachtig en vol emotie door haar gespeeld.

Tot slot nam Job Verberne (H5) het publiek in SMS (Social media stress) mee in zijn trieste verleden als pestslachtoffer en in zijn mobielverslaving. Bij iedere keer dat het WhatsApp-geluidje hoorbaar was, voelde je met Job en zijn verslaving mee en kreeg menigeen de aandrang om naar de mobiel te grijpen.

Stuk voor stuk waren het prachtige ontroerende stukken van hoog niveau. Een diepe buiging voor alle leerlingen, voor de ondersteuners van licht en geluid en uiteraard voor Leon Groenen en Anne Rouwmaat (docenten drama).