nieuws > archief > document nederland en document nederland junior
Document Nederland en Document Nederland Junior

Document Nederland en Document Nederland Junior

29 maart 2016 16:18

Voor Document Nederland gaat elk jaar een fotograaf op pad om een rapportage te maken over een door het Rijksmuseum voorgesteld onderwerp. Dit jaar kreeg fotograaf Carel van Hees de eervolle opdracht van het Rijksmuseum, met als thema “Onderwijs”. Voor deze versie van Document Nederland - voor de tweede maal georganiseerd in samenwerking met Vrij Nederland en aangevuld met een junior-versie - bleef hij dicht bij huis. Al zijn foto's zijn gemaakt in Rotterdam.

Voor de versie Document Nederland Junior had het Rijksmuseum eenwedstrijd uitgeschreven. De opdracht was om een fotoverhaal te maken met als thema: ‘Mijn leven op school’. Tien middelbare scholieren werden uit alle inzendingen gekozen (vijf door een professionele jury en vijf via de website scholieren.com). Noëlle Dillen (H4) hoorde bij een van de tien gelukkige winnaars.

De tien winnaars kregen een masterclass aangeboden met o.a. een rondleiding door de tentoonstellingen en de vaste collectie van het Rijksmuseum, ze leerden hoe je een expositie bedenkt en inricht, hoe je zelf de teksten moet schrijven op bordjes enz. Het einddoel van de masterclass was een tentoonstelling in de Teekenschool van het Rijksmuseum.

Tijdens de masterclass, die werd begeleid door Carel van Hees, Rijksmuseum-conservator Saskia Asser en fotoworkshopdocent Robert Beekelaar, werkten de scholieren aan hun fotoverhalen. De tweede masterclassdag ging over het inrichten van een fototentoonstelling. Op 24 maart was de feestelijke opening van hun expositie in de Teekenschool.

De prijs, een dag op stap met Carel van Hees, heeft Noëlle niet gewonnen. Maar ze heeft hier ongelooflijk veel van geleerd, ze straalde de hele dag. Wij zijn heel erg trots op haar!

Alle tien de series zijn vanaf 25 maart te zien in de tentoonstelling in de Teekenschool, Hobbemastraat 25, Amsterdam (naast het Rijksmuseum).

 Dagelijks gratis toegankelijk van 10 - 16 uur, www.rijksmuseum.nl/docnljr    Via deze link zijn alle  tien de fotoverhalen te bekijken!!