nieuws > archief > bezoek aan architectalent en hotel amstelkwartier
Bezoek aan ArchitecTalent en Hotel Amstelkwartier

Bezoek aan ArchitecTalent en Hotel Amstelkwartier

7 april 2016 21:16

 

Op woensdag 6 april waren 13 VWO leerlingen en hun begeleiders te gast in Hotel Amstelkwartier. Dit wordt het meest duurzame hotel van Europa. Ze werden rondgeleid door architect Wouter Kabbes. Alle facetten van architectuur kwamen voorbij.

Zo "tekende" de architect het ontwerp al 9 jaar geleden en staat het gebouw nu pas in aanbouw. Wie er tussentijds allemaal akkoord moest geven en wiens wensen verwerkt moesten worden kwam goed in beeld.  Ook de rol van een constructeur werd duidelijk, een gebouw van 22 etages vangt veel wind en dat dient in de constructie van het gebouw opgevangen te worden. Hier clashen de diverse belangen; de architect wil geen wand maar juist een doorkijk, dus moet hij creatief zijn, zo kwam er een gigantische X in het gebouw, die de constructie overeind houdt, maar ook echt smoel geeft aan de lobby van het hotel.  Het hotel haalt werelds hoogste certficering in duurzaamheid. Zo zijn alle kringlopen nagenoeg gesloten en wordt er gigantisch bespaard op de energielasten door SMART-panelen. Zodra de gast de kamer verlaat neemt het gebouw de controle over door panelen voor de raampartijen te schuiven waardoor de gast bij terugkomst zijn kamer niet hoeft te koelen met een dure airco. Warmte door instraling van de zon wordt binnengehouden, opgeslagen en door het hotel verspreid. Het hotel maakt daarnaast gebruikt van geothermische energie. Er worden vissen gehouden in gigantische aquaria, waarvan het water gebruikt wordt voor de kas op het dak en de poep als mest wordt gebruikt voor de plantjes. Deze jongens hebben goed opgelet bij biologie...

De groep is LOPEND naar de 22e etage gegaan om te genieten van het geweldige uitzicht over Amsterdam. In de middag waren ze te gast in de OBA, de openbare bibliotheek van Amsterdam waar ze zich vergaapten aan de grootte van deze voorziening en het imposante bouwwerk zowel binnen als buiten. Het vernieuwde Centraal Station was het eindstation.

De enthousiaste begeleiders waren mw. van Genderen (docent biologie met de blauwe helm tweede van rechts op de foto) en dhr. Kabbes (docent aardrijkskunde met de blauwe helm tweede van links op de foto).