nieuws > archief > jan-willem wordt gevolgd bij zijn examen vwo
Jan-Willem wordt gevolgd bij zijn examen Vwo

Jan-Willem wordt gevolgd bij zijn examen Vwo

12 mei 2016 08:32

GELEZEN in de Gelderlander De Vallei 12-5-2016   Door: RIC REIJNEN RUTTEN

De eindexamens beginnen. Vijf leerlingen (waaronder Jan-Willem Langenbach uit Vwo 6) vertellen vanaf vandaag dagelijks over hun ervaringen. En vanaf morgen lichten we er op deze plek elke dag ook een examenvraag uit.

Zo'n 210.000 leerlingen zitten de komende weken te zwoegen op hun eindexamenopgaven, de meeste (ruim 111.000) voor het vmbo. Havo telt een kleine 60.000 kandidaten, vwo en gymnasium samen een kleine 40.000. De centrale eindexamens worden vandaag afgetrapt met maatschappijwetenschappen (havo), natuurkunde (havo) en Nederlands (vwo). Althans: volgens het officiële staatsblad examens. Maar er zijn variaties op mogelijk: bij het vmbo worden voor de meest uiteenlopende vakken al sinds 4 april praktische en digitale examens afgenomen. Grofweg negen van de tien leerlingen gaat slagen, leert de ervaring. Bij vmbo zelfs 95 procent. Voor leerlingen op het vwo geldt dat dit jaar voor het eerst de rekentoets meetelt voor het halen van het diploma, meldt het ministerie van Onderwijs. Ze moeten minimaal een 5 halen voor de rekentoets om te kunnen slagen.

Om te slagen mogen er op de eindlijst niet meer dan twee onvoldoendes prijken. En onvoldoendes moeten gecompenseerd worden door hogere cijfers voor andere vakken. Verder moet voor culturele en kunstzinnige vorming en voor lichamelijke opvoeding een voldoende zijn gehaald.

Voor het vmbo geldt dat voor Nederlands minimaal een 5 gehaald moet worden, voor havo en vwo geldt dat voor maximaal één van de vakken Nederlands, Engels of wiskunde een 5 gescoord mag worden. De beide andere vakken moeten dan een voldoende opleveren.

Het eindexamen is jaarlijks goed voor veel klachten, die verzameld worden door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Vorig jaar kwam het recordaantal van 161.000 klachten binnen, veelal omdat er vragen werden gesteld over niet-behandelde lesstof.

De eerste kritiek dit jaar komt overigens van docenten Nederlands: die vinden het examen voor hun vak niet goed.