vakken > Wiskunde

Wiskunde

Onderbouw

Wiskunde is leuk! Soms is wiskunde een beetje moeilijk. Bij het vak wiskunde gaan we veel rekenen en ook tekenen. Het rekenen noemen we algebra, het tekenen noemen we meetkunde.
Sommige mensen zeggen dat je wiskunde niet kunt leren. Dit klopt wel en niet. Wiskunde moet je ook niet leren, voor wiskunde moet je heel veel oefenen. Bij dat oefenen helpen de docenten je. Er zijn leerlingen die kunnen wiskunde "vanzelf", ook zij moeten oefenen. Er zijn ook leerlingen die moeten er heel veel tijd en energie in steken om een voldoende te halen. We zijn tenslotte niet allemaal hetzelfde.
In de wiskunde les wordt er van je verwacht dat je rustig en regelmatig werkt. Als je diep moet nadenken dan kan dat natuurlijk alleen wanneer jij je goed kunt concentreren. We gebruiken de rekenmachine, maar je moet ook kunnen hoofdrekenen. En als je misschien denkt dat je wiskunde niet nodig hebt…………, nou reken maar van wel!!

Bovenbouw

Zoals je weet, kies je in de bovenbouw een profiel. Welk profiel je ook gekozen hebt, je krijgt altijd wiskunde! (in de nieuwe plannen zal dit waarschijnlijk gewijzigd worden). 
Wanneer je een natuurprofiel gekozen hebt, merk je dat het echt een stuk moeilijker maar ook uitdagender wordt. Je zit samen met de “betere” wiskundeleerlingen en je moet er niet van schrikken als je wiskundecijfer met 1,5 punt zakt. Dit hoeft natuurlijk niet. 
Wanneer je een maatschappijprofiel hebt gekozen, merk je dat je toch een beetje andere wiskunde krijgt (veel kansrekening). Het niveau gaat van de derde naar de vierde voor deze leerlingen niet erg omhoog. Wanneer je er voor zorgt dat het werk op de periodeplanner op tijd af is en als je het niet snapt om alles te vragen, hoef je voor dit vak geen onvoldoende te halen. 
Belangrijk is dat je blijft vragen, net zo lang tot je het snapt. De wiskundedocenten zullen je hierbij helpen, ook eventueel buiten de les. Maar je moet het zelf doen. Je moet zelf de opgaven maken. Dus wiskunde in de bovenbouw is net zoals in de onderbouw oefenen oefenen. Wiskunde is doen. 
Als je het dan snapt geeft dat een kick!! Natuurlijk zal het ook wel eens zo zijn dat je je antwoord controleert met het uitwerkingenboekje en dat je het niet goed hebt. Dat is dan even balen. Maar bedenk dat de wiskundedocenten je altijd willen helpen!!

Vierkant voor Wiskunde