Met het Rembrandt College op wintersport

Ze moesten er wel wat voor over hebben, de vierdeklassers van het Rembrandt College. Om half zes ’s ochtends verzamelen om een dag op wintersport te kunnen. Maar na een paar ellendige coronajaren, waarin uitstapjes, schoolfeesten en andere leuke dingen bepaald niet vanzelfsprekend waren, lieten weinig leerlingen de kans op een dagje sneeuwpret onbenut.

En zo vertrokken op 9 februari in alle vroegte twee dubbeldeksbussen, met 160 leerlingen en 11 leerkrachten, richting Winterberg. Daar lag een dik pak sneeuw en was het koud, maar wel zonnig. Een uitgelezen dag dus om de latten onder te binden! Ervaren skiërs en snowboarders konden hun eigen gang gaan, maar het gros van de leerlingen was nog niet eerder op wintersport geweest. Zij keken hun ogen uit. Van tevoren hadden ze moeten aangeven wat ze wilden doen: wandelen, skiën (waarbij ze ook skiles kregen) of rodelen (sleeën) van een speciaal daarvoor aangewezen piste. Het leverde een dag vol sneeuwpret op, ook doordat niet iedereen even goed koers wist te houden. De rodelaars, maar ook de skiërs en snowboarders belandden regelmatig in de struiken. Gelukkig leverde dat alleen lachsalvo’s op en raakte niemand gewond.

De school kijkt hiermee voldaan terug op een zeer geslaagd dagje uit. De dag vond plaats in het kader van de activiteitendagen die het Rembrandt College in het schooljaar organiseert. Tijdens deze dagen nemen de leerlingen deel aan verschillende programma’s. Zo laten de leerlingen van klas 1 en 2 zien wat ze hebben gemaakt of ontworpen in het kader van hun ‘meesterwerk’. Voor de expositie werden ook ouders en andere belangstellenden uitgenodigd. De Mavo-3-leerlingen namen deel aan de TechDay, waarbij ze onder andere werden uitgedaagd om een eigen motortje te bouwen en duurzame drankjes te proeven. De leerlingen uit 3-Havo/VWO werden in Namur (België) in het Frans ondergedompeld, om te laten zien dat je met een beetje Frans al een kopje koffie kunt bestellen of een gesprekje op straat kunt aanknopen. De leerlingen van 5-VWO namen een kijkje op de Wageningen Universiteit  waar ze later misschien wel gaan studeren. Na een introductie in een collegezaal, informele gesprekken op basis van zelf ingebrachte vragen met studenten en het spelen van het wereldvoedselspel kregen de vwo-5 leerlingen een rondleiding over de campus.

En voor de vierdeklassers was er dus een dagje wintersport. ‘Deze leerlingen hebben door corona veel naast de spreekwoordelijke pot gepiest’, lichten Jeroen Louissen en Bert van de Weerd toe – leerkrachten op het Rembrandt College. ‘Zij waren daarom wel toe aan een leuk uitje. De school betaalde de busreis, zo kon iedereen mee. De leerlingen hebben zich ook voorbeeldig gedragen. Respectvol, ze lieten geen rommel achter, dus ook de buschauffeurs waren dik tevreden. Dit smaakt echt naar meer!’