Onze leerlingen geven debatles op de basisschool ….

en vrijdag was de eerste. We zijn te gast bij School MAX, waar onze kanjers (Tom, Isis, Tobias, Elles, Charity) hun eerste les gaan geven. Die is goed voorbereid en dat moet ook wel want het is een gemengde groep 7/8 met 34 leerlingen! Met vijf leerlingen stappen we om 12.30 de school binnen. Op hun naamkaartje staat of debatdocent of fotograaf ????. Kopje thee met de juf en beginnen.

Tom, Isis en Tobias starten hun les met een spreekopdracht om erin te komen en verdelen de klas daarna in groepen. Leerlingen kiezen stellingen en bereiden samen met een van de debatdocenten hun stelling voor. Verassend om mee te maken hoe zelfstandig deze leerlingen al zijn. Bij mij roept de zelfstandigheid de vraag op waarom we dat gedrag op de middelbare school niet vast kunnen houden, maar daarover gaat dit stukje niet.

Dit stukje gaat over het gemak en de vertrouwdheid waarmee onze leerlingen zich een klas met 34 leerlingen begeven. Dat is mooi om te zien. Aandachtig, geconcentreerd en volledig gericht op de leerling bewegen ze zich door deze klas.

De leerlingen van school MAX zijn enthousiast, doen mee en laten van zich horen. Ze luisteren goed naar elkaar. Juf is tevreden en missie geslaagd.

Na deze les gaan we nog naar drie andere basisscholen en daarna zetten we een (voorlopig) punt achter het MDT-traject, waar 22 van onze leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo zichzelf  onder leiding van de Debatunie acht weken lang hebben kunnen scholen en verbeteren in debatvaardigheden.