Erfgoedproject 'Verrijk je kijk'

Iedereen kijkt vanuit zijn eigen perspectief en referentiekader naar de wereld om zich heen. Je neemt hierin je waarneming, verbeelding, kennis, ervaringen en herinneringen mee. En wat jij ziet, denkt en voelt, hoeft voor een ander niet per se hetzelfde te zijn. 

Tijdens de pilot ‘Verrijk je kijk’ onderzochten leerlingen uit de onderbouw van het Rembrandt College in Veenendaal wat het betekent om met de blik van de kunstenaar, architect, dichter, historicus en theatermaker naar hun eigen omgeving te kijken. Wat zien zij en hoe kijken zij?'

Ter voorbereiding verdiepten leerlingen zich in bijzondere plekken in Veenendaal en manieren waarop je kunt kijken. Hoe kijkt een kunstenaar zoals Jan Rothuizen bijvoorbeeld? Daarna fietsten ze langs plekken waar zij experts ontmoetten. Via opdrachten keken zij door de bril van een ander naar deze plekken. Hun ervaringen verwerkten ze in een eindwerk waarin hun eigen blik op de omgeving zichtbaar werd. Ze konden kiezen uit een beeldende, literatuur of nieuwe media-opdracht. Allemaal op één dag!