De mavo/havo-brugklassen zijn dakpanklassen. Dat betekent dat je op mavo-niveau start, maar een vak op havo-niveau kunt gaan doen als je de stof voor dat vak op mavo-niveau beheerst. Je kunt dus verschillende vakken op verschillende niveaus volgen. Zo krijg je in de loop van het jaar in de gaten welk niveau het best bij je past. Na de brugklas stroom je door naar een mavo- of havo-klas.
Waarom zou ik voor het Rembrandt College kiezen?
Ik ben niet zo creatief. Is het Rembrandt college dan wel iets voor mij?
Jazeker! Creativiteit is veel meer dan goed kunnen tekenen of originele filmpjes kunnen maken – om maar wat te noemen. Het is in de eerste plaats een manier van denken. Het gaat erom dat je oplossingen kunt verzinnen voor een probleem. Dat je initiatief durft te nemen en durft te improviseren. En dat je je niet direct uit het veld laat slaan als de ene oplossing niet werkt, maar dan gewoon iets anders probeert. Op het Rembrandt vinden we het belangrijk ook zúlke vormen van creativiteit te stimuleren. Kritisch nadenken, dingen onderzoeken en openstaan voor andere invalshoeken – het zijn allemaal vaardigheden waar je de rest van je leven iets aan hebt.
Stel dat er heel veel aanmeldingen zijn. Wijzen jullie dan leerlingen af?
Nee, dat doen we niet. Iedereen is welkom! Wél is het belangrijk dat je een mavo-, havo- of vwo-advies van de basisschool hebt gekregen. Én dat het Rembrandt College je kan helpen als je een zorgvraag hebt.
Welke soort brugklassen bieden jullie?
Wat zijn dakpanklassen?
Dakpanklassen bieden de mogelijkheid om de niveaukeuze even uit te stellen. Soms is namelijk nog niet zo duidelijk welk niveau een leerling aankan. Een dakpanklas is in zulke gevallen een uitkomst. Je krijgt dan meer tijd om je te ontwikkelen en te ontdekken wat je mogelijkheden zijn. Daarna maak je pas je definitieve keuze voor mavo, havo of vwo.
Wij hebben dakpanklassen voor mavo/havo en havo/vwo in het eerste leerjaar, en daarnaast voor havo/vwo in het tweede leerjaar. In de dakpanklas krijg je les op het laagste niveau. Denkt de docent dat je meer aankunt, dan kun je op een hoger niveau verder. Dat kan gelden voor één vak, maar ook voor meerdere. Je kunt dus vakken volgen op verschillende niveaus. De boeken en methodes van de diverse vakken zijn hierop uitgezocht.
Wat bieden jullie aan begeleiding?
De begeleiding van leerlingen is één van onze sterke punten. Elke klas heeft een mentor. Die ziet de leerlingen wekelijks klassikaal, maar coacht leerlingen ook individueel. Daarbij kijkt hij of zij samen met jou, je ouder(s)/verzorger(s) en eventueel andere docenten wat jij nodig hebt om goed op school mee te kunnen doen. Misschien heb je dyslexie of dyscalculie en heb je daar begeleiding bij nodig. Of kun je wel wat huiswerkondersteuning gebruiken, als je het moeilijk vindt om thuis huiswerk te maken. Maar ook als je last hebt van faalangst kan de mentor je helpen. In de tweede klas kun je zelfs een speciale training volgen om je faalangst de baas te worden.
Verder besteden we op school aandacht aan leren studeren. Hoe deel je je tijd goed in? Wat is een handige manier om woorden uit je hoofd te leren? Over zulke dingen gaat het tijdens mentoruren. Je leert plannen en organiseren met een agenda (Plenda) die je in de brugklas van het Rembrandt krijgt. Daarnaast bieden we - tegen een kleine vergoeding - steunlessen, voor Engels, Nederlands en wiskunde. Je kunt ook één-op-één hulp krijgen van een ouderejaars (tutor) voor een vak dat je moeilijk vindt. Ook hiervoor vragen we een kleine bijdrage.
Tot slot hebben we op school iemand die onze toptalenten begeleidt en voor hen maatwerk-trajecten ontwerpt. Hij ondersteunt leerlingen die, vanwege hun bijzondere talent, bijzondere begeleiding nodig hebben.
Zijn de schoolboeken echt gratis?
Jazeker! Alle schoolboeken, ook het digitale lesmateriaal, zijn gratis. Daarvoor krijgt de school geld van de overheid. Het Rembrandt bestelt daarom de boeken die je nodig hebt. Deze worden bij je thuisbezorgd in de twee weken voordat het schooljaar begint. De kosten voor rekenmachines, atlassen en/of woordenboeken komen wel voor rekening van je ouder(s) of verzorger(s). Dat geldt natuurlijk ook voor dingen die je kapotmaakt of kwijtraakt. Het Rembrandt College geeft aan het begin van het schooljaar aan welke bijdrage er van je ouder(s)/verzorger(s) wordt gevraagd.
Ja, ik wil graag naar het Rembrandt! Hoe schrijf ik me in?
Van 25 maart tot en met 31 maart 2024 kun je je aanmelden. Ga daarvoor naar www.veensvo.nl en kies voor het Rembrandt College. Voer alle gegevens in, controleer nog even goed of ze kloppen en druk op ‘verzenden’. Als het goed is, ontvang je twee tellen later een bevestigingsmail. Klik vervolgens op de link in deze mail om je aanmelding te bevestigen.
Als je van je basisschool een mavo-, havo- of vwo-advies hebt gekregen en verder geen speciale zorg nodig hebt, dan kun je sowieso op het Rembrandt College terecht. Heb je wel een zorgbehoefte, of is er iets anders aan de hand, dan neemt de school contact op met jou en je ouder(s)/verzorger(s) om te kijken of het Rembrandt College voor jou wel de beste keuze is. Eind mei krijg je per mail te horen of je toegelaten kan worden.